هفت نشانه فقر آهن در بدن

- اگر چندین نشانه را به طور همزمان در خود احساس کردید، کمبود آهن باید اولین حدس شما باشد. با افزایش مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، سبزیجاتی که برگهای تیره دارند، تخممرغ، دانه و مغزهای گیاهی مانند پسته به مقدار زیادی میتوانید کمبود آهن را در بدن خود بهسرعت کاهش دهید.
آهن یک عنصر ضروری برای بدن انسان است و البته نقش بسیار حیاتی در رساندن اکسیژن به سلولهای مختلف بدن ایفا میکند. متأسفانه یکی از مشکلات رایج در عصر مدرن مسئله مربوط به کمبود یا همان فقر آهن است. کمبود شدید آهن در رژیم غذایی بسیاری از افراد بهویژه در برخی از کشورها بسیار مشهود است بهطوری که تخمین زده میشود ۸ درصد از کل مردم جهان با مشکل کمبود شدید آهن دستوپنجه نرم میکنند.
ولی سؤال مهم این است که از کجا میتوان متوجه شد فردی به کمبود آهن دچار است؟ در ادامه شما را با هفت نشانه کمبود شدید آهن در بدن آشنا میکنیم:
خستگی مدام
خستگی مفرط از اولین نشانههای کمبود آهن است. خستگی میتواند به دو شکل خود را نشان دهد. ضعف جسمانی یا ضعف ذهنی. بااینحال در هر دو صورت، تنگی نفس، کمبود انرژی و عدم فعالیت مناسب مغزی دیده میشود. دلایل زیادی برای خستگی وجود دارد ولی اگر مشکل خواب ندارید و همچنین هیچ بیماری زمینهای نیز ندارید، پس کمبود آهن یکی از دلایل اصلی خستگی بهحساب میآید.
پاهای بیقرار
سندرم پای بیقرار وضعیت ناراحتکنندهای است که در آن بدون علت، دائم پای خود را حرکت میدهید. در برخی موارد تکان دادن پا نشانه استرس است ولی حرکتدادن پا در این حالت متفاوت است. سندرم پای بیقرار در مواقعی بهخصوص زمانی که در رختخواب دراز کشیده باشید ایجاد میشود. حالتی که در آن حس میکنید حشره یا خزندهای در عضلات ران و ساق پای شما در حال خزیدن است. اگرچه علت دقیقی برای آن مشخص نشده است؛ ولی گمان میشود که کمبود آهن یکی از عوامل اصلی این حالت باشد زیرا در چنین حالتی اکسیژن کمی به ماهیچههای پا میرسد.
تپش قلب
اگر احساس میکنید قلبتان به طور غیرمعمول سریع و با ریتم نامنظم میتپد، بهاحتمال زیاد دچار کمبود آهن هستید بهویژه زمانی که فعالیت شدیدی ندارید. تپش قلب در برخی اوقات یک اتفاق عادی است. اگر میزان تپش قلب در حالت استراحت هم بالاست بهتر است به پزشک مراجعه کنید و علت آن را بررسی کنید.
رنگپریدگی پوست
کمبود خفیف اکسیژن در خون میتواند باعث رنگپریدگی شود بهخصوص در اطراف چشم. این اثر در افرادی که بهطور طبیعی رنگ پوست روشنی دارند راحتتر دیده میشود. اگر در قسمتهای مختلف صورت شما، تفاوت رنگ پوست زیادی دیده میشود، نشان این است که سطح آهن خون شما ممکن است بسیار پایین باشد.
ریزش مو
کمبود آهن در بدن میتواند موجب اختلال در سلامت فولیکول مو شود. بهطور کلی ریزش تعدادی مو در هر روز امری طبیعی است که البته این پدیده متناسب با سن و جنسیت افراد متفاوت است. در حالت عادی بعد از هر بار ریزش مو، جایگزینی بهجای آن شروع به رشد میکند. ولی با کمبود آهن جایگزینی برای موهای ریخته شده ایجاد نمیشود. زمانی که میزان جایگزینی کم باشد، موها نیز نازکتر میشوند که این میتواند در طولانیمدت میزان ریزش مو را بیشتر کند.
هوسهای مختلف غذایی
کبود پروتئین و ویتامین در افراد مختلف میتواند خود را بهصورت تمایل و ولع به خوردن مواد غذایی خاص نشان دهد. به این دلیل که با کمبود هر ماده مغذی، بدن سعی میکند رژیم غذایی متعادلی را ایجاد کند. بااینحال با کمبود آهن در بدن ممکن است فرد تمایل به مصرف مواد غیرخوراکی و غیرطبیعی داشته باشد. مانند هوس به خوردن خاک یا فلز که این نشانه مشخصی است از اینکه بدن نیاز به چه املاحی دارد.
بیماریهای مکرر و خفیف
آهن نقش بسیار مهمی در مقاومت سیستم دفاعی بدن دارد. اگر میزان آهن بدن شما پایین باشد بهمرور بیماریهای مختلفی به سراغ شما خواهند آمد. در این حالت به حضور هرگونه حشره یا مادهای در محیط حساس میشوید. اگر احساس میکنید دائماً در حال تجربه بیماریهای مختلف و البته، خفیف هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است با تغییر رژیم غذایی مشکلات شما بهطور کامل برطرف شود.
تمامی مواردی که در این مقاله نامبرده شد، میتواند دلایل متعددی داشته باشند. ولی اگر چندین نشانه را به طور همزمان در خود احساس کردید، کمبود آهن باید اولین حدس شما باشد. با افزایش مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، سبزیجاتی که برگهای تیره دارند، تخممرغ، دانه و مغزهای گیاهی مانند پسته به مقدار زیادی میتوانید کمبود آهن را در بدن خود بهسرعت کاهش دهید. بااینحال، اگر تغییرات رژیم غذایی تأثیری در روند مشکلات نداشت، حتماً با پزشک خود صحبت کنید. با چکاپ کامل علت اصلی مشکلات مشخص خواهد شد.