۸ دلیل برای تهیه یک برنامه روزانه
چرا بهتر است یک برنامه روزانه داشته باشید؟

- با داشتن یک برنامه منسجم، خیلی کم پیش میآید که از انجام کاری سر باز بزنید، زیرا شما از مراحل کار آگاهید و میدانید چه نیازی به انجامش دارید. تداوم در کارها اعتماد بهنفس را تقویت میکند و استرس را از بین میبرد.
اگر گمان میکنید ساختن یک برنامه روزانه کار دشواری است، درست فکر کردهاید. با این وجود، داشتن یک ساختار روزانه مشخص از همه جهت به زندگی شما آزادی میبخشد. بهجای پر کردن زمان خود با فعالیتهای بیهوده، بیش از پیش متوجه تعهدات خود میشوید و بهتر میتوانید تعیین کنید که آیا هر کدام واقعاً ارزش وقت شما را دارند یا خیر.
اما “چرا بهتر است یک برنامه روزانه داشته باشید؟”
در ادامه به ۸ دلیل برای اهمیت برنامه روزانه اشاره میشود:
۱. وجود برنامه، انجام عادتهای خاص را آسانتر میکند
عادت به انجام فعالیتهای جدید دشوار است، اما در صورتی که شما تغییر کوچکی در برنامه کنونی خود اعمال کنید، احتمال زیادی وجود دارد که با اراده خود بتوانید بهطور مستمر ادامه دهید – حتی زمانی که حس میکنید میخواهید جا بزنید. داشتن برنامه روزانه سودآور است، زیرا هنگامی که کمبود وقت و انگیزه دارید، شما را در عملی کردن عادتهای جدید استوار نگه میدارد.
بهعنوان مثال، برنامهریزی برای مطالعه قبل از خواب، تنها به مدت ۱۵ دقیقه، به شما کمک میکند در طول یک سال، چندین کتاب بخوانید. دنبال کردن این برنامه آنقدر آسان است که مهم نیست چقدر پرمشغله یا خسته هستید؛ تنها لازم است جایی خالی و ۱۵ دقیقه زمان بیشتر برای اضافه کردن این عادت به برنامه شبانه خود پیدا کنید. این احتمال تبدیل این فعالیت را به یک عادت همیشگی زیاد میکند.
۲. یک برنامه شما را فعالتر میکند
دوست دارید در کاری خبره شوید؟ آن را بهطور پیوسته انجام دهید. هم مهارت شما و هم سرعتتان ارتقاء خواهد یافت.
برای مثال، اگر ورزش برایتان ضروری است و یک مایل (حدود ۱.۶ کیلومتر) پیادهروی، ۲۵ دقیقه از شما زمان میگیرد، عادت یک مایل پیادهروی روزانه را آغاز کنید. در آخر ماه، این میزان پیادهروی احتمالا از شما تنها ۲۰ دقیقه زمان خواهد گرفت. با تمرین مداوم، زمان کمتری صرف خواهید کرد.
از آن جایی که برنامه های روزانه به شما کمک میکنند کارهای بیشتری را در مدت زمان کمتری انجام دهید، امکان افزایش دستآوردهای روزانه بیشتری برایتان فراهم میشود.
۳. برنامهها موجب تقویت خلاقیت میشوند
وقتی در زمانهای خاصی از روز تمرین کنید که ذهنتان را به کار بیندازید، اتفاقی جادویی رخ میدهد. برای زمانهای مشخصی از روز یک فعالیت خلاقانه را برنامهریزی کنید تا با آن سازگار شوید.
ویلیام فالکنر میگوید: “تنها زمانی دست بهقلم میشوم که در من انگیزه ایجاد شود. خوشبختانه، هر روز صبح ساعت ۹ انگیزه به سراغم میآید.”
منظور فالکنر از این گفتهاش چه بود؟ ساده است – وقتی عملی را در زمان مشخصی انجام دهید، برای ضمیر ناخودآگاهتان کاملاً طبیعی است که آن فعالیت را بهزمان خاصی اختصاص دهد. شما ذهنتان را وامیدارید تا هر روز در زمانی مشخص به شیوه خاصی فعالیت کند.
۴. وجود یک برنامه موجب آسایس خاطر میشود
تغییر خوب است… البته برخی اوقات. تغییر بیش از حد، استرس و اضطراب غیرضروری بهدنبال دارد. شما ظرفیت محدودی برای استرس دارید، پس آن را بهجای موارد پیشپا افتاده، صرف اموری کنید که واقعاً مهم هستند.
مردم در همه سنین – مخصوصاً کودکان – از داشتن برنامه روزانه سود میبرند.
هنگامی که مداوم درگیر یک برنامه ساده روزانه باشید، اضطراب ناشی از ندانستن اینکه در آینده باید انتظار چه چیزی را داشته باشید بهطور کامل از بین میرود. داشتن برنامه روزانه میزان استرس ناشی از تصمیمگیریهای در طول روز را کم میکند.
۵. داشتن یک برنامه، تمرکز را آسانتر میکند
زمانی که مجموعهای از فعالیتها را بهصورت مداوم انجام میدهید، تقریبا دیگر نیازی نیست به حرکت بعدی خود فکر کنید. بدون تلاش کردن به موفقیت دست خواهید یافت.
بهعنوان مثال، هنگامی که هر روز برای رفتن به سر کار مسیر یکسانی را طی میکنید، این به یک روال همیشگی تبدیل میشود؛ تا حدی که انگار این ماشین است که شما را به مقصد میرساند و تلاش خاصی از سمت شما صورت نمیگیرد.
۶. وجود یک برنامه، بار اضافی را از دوش شما برمیدارد
موکول کردن کار ها به دقیقه ۹۰ شما را در تنگنای جبران زمان از دسترفته در مدتی کم قرار میدهد.
دانشآموزی را در نظر بگیرید که بهندرت کتاب درسیاش را باز میکند و شب امتحان تا صبح بیدار میماند و درس میخواند. نه تنها این مسئله برای سلامتیاش مضر است، بلکه احتمالاً چیزی از درس هم متوجه نمیشود. به احتمال زیاد دچار اضطراب نیز خواهد شد.
در مقابل، دانشآموزی که عادت مطالعه را به برنامه روزانه خود اضافه میکند، مطالب را کمکم یاد میگیرد. ذهن او زمان کافی برای ذخیره اطلاعات در حافظه طولانی مدتش خواهد داشت. با داشتن یک برنامه روزانه ثابت، او با اعتماد بهنفس و آمادگی کامل سر جلسه امتحان حاضر میشود.
۷. برنامهریزی، انجام کارها را سادهتر میکند
تصور کنید میخواهید برنامهای را که چند وقتی است با آن کار نکردهاید، روی رایانه خود اجرا کنید. ممکن است مدتی را صرف کنید تا فایل یا برنامه مورد نظر خود را پیدا کنید و در نتیجه چنین کار آسانی به یک فعالیت زمانبر تبدیل میشود.
در مقابل، تصور کنید شما از رایانه بهطور روزانه استفاده میکنید. بهاحتمال زیاد حتی لازم نیست فکر کنید چه کاری قرار است انجام دهید. ذهنتان به صورت خودکار عمل میکند. فایلی که میخواهید باز کنید را در نظر میگیرید و بدون لحظهای درنگ این کار را انجام میدهید.
فقط لازم است به تمام چیزهایی که از زمان کودکی یاد گرفتهاید فکر کنید. کارهای سادهای – مانند بستن بند کفشتان – هستند که بدون نیاز به فکر آنها را انجام میدهید. این کار در طول زمان به یک عادت تبدیل شده است که شما لازم نیست خود را با آن وفق دهید – به سادگی آن را انجام میدهید!
۸. وجود یک برنامه از اهمالکاری جلوگیری می کند، در نتیجه موجب کاهش استرس میشود
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که انجام کاری را به تعویق بیندازید فقط چون نمیدانستید از کجا باید شروع کنید؟ همه ما گاهی این کار را انجام میدهیم.
با داشتن یک برنامه منسجم، خیلی کم پیش میآید که از انجام کاری سر باز بزنید، زیرا شما از مراحل کار آگاهید و میدانید چه نیازی به انجامش دارید. تداوم در کارها اعتماد بهنفس را تقویت میکند. همچنین استرس را از بین میبرد و از اینکه کارهای زیاد و سختی یک دفعه روی سرتان خراب شوند جلوگیری میکند.
برای مثال، اگر شما به شستن روزانه ظرفها عادت دارید، از استرس و فشار شستن یک باره ظرفهای یک هفته دور میمانید.
به کمک این هشت دلیل میتوانید با انجام فعالیتهای کوچک روزانه، زندگیتان را از هر جهت بهبود ببخشید. عادت تکمیل برنامههای روزانه برایتان بسیار کارامد است، حتی اگر این برنامهها بهطور مرتب تغییر کنند.