با افراد بدقلق چگونه رفتار کنیم

افراد بدقلق، افرادی هستند که شما نمیتوانید آنها را تحمل کنید، افرادی که آنچه از آنها میخواهید انجام دهند را انجام نمیدهند و یا آنچه را که شما از ایشان نمیخواهید، انجام میدهند و شما نمیدانید با آنها چه کنید!
خبر خوب این است که شما دیگر مجبور نیستید قربانی آنها باشید. هرچند شما نمیتوانید افراد بدقلق را تغییر دهید ولی میتوانید به گونهای با آنها ارتباط برقرار کنید که آنها خودشان را تغییر دهند.
اما نامطلوبترین رفتارهای دهگانه کدامند؟ همه با اندکی تفاوت به این سئوال پاسخ میدهیم. ۱۰ الگوی رفتاری ویژه وجود دارند که افراد، هنگامی که در معرض تهدید یا مخالفت قرار میگیرند به آنها متوسل میشوند. این الگوها عبارتند از:
تانک: سمج و سنگدل، پر سر و صدا و نیرومند و یا به ملایمت و دقت یک اشعه لیزر، میپندارد که هدف، وسیله را توجیه میکند. اگر شما سر راه باشید، منهدم خواهید شد.
تیرانداز پنهان: این اپراتور مخفی، به دلایلی از شما رنجیده است. او به جای این که عصبانی شود، نقاط ضعف شما را شناسایی کرده و از طریق کارشکنی، سخنان تحقیرآمیز و غیبت، از آنها علیه خودتان استفاده میکند.
نارنجک: این فرد از خشم و کجخلقی ناگهانی که ظاهراً با شرایط فعلی نامتناسب است منفجر میشود و به دیگران این پیام را میفرستد که خودتان را پنهان و در مورد علتش فکر کنید.
علامه دهر: این فرد ۹۸% از هر چیز را میداند (فقط بپرسید!) علامه دهرها، ساعتها آن چه را میدانند به شما میگویند ولی یک ثانیه هم به “ایدههای کاملاً حقیر” شما گوش نمیدهند.
افرادی که فکر میکنند علامه دهر هستند: اگر چه این افراد زیاد نمیدانند ولی نمیگذارند که این امر مشخص شود. اگر شما چیز زیادی درباره آن چه که آنان صحبت میکنند، ندانید ممکن است شما را گمراه کنند و یا این که پروژه را از مسیرش خارج سازند.
فردی که همیشه بله میگوید: این فرد به سرعت موافقت میکند، به آهستگی به قولش عمل مینماید و ردپایی از تعهدات کامل نشده و خلف وعده به جای میگذارد. اگر چه آنها هیچ فردی را راضی نمیکنند ولی تعهدات بیش از حدی برای راضی کردن دارند.
فرد مردد: فرد مردد هنگامی که با تصمیمگیری جدی مواجه میشود آن قدر آن را به تعویق میاندازد که بسیار دیر شود. سرانجام، زمانی میرسد که تصمیم خود به خود گرفته میشود. بنابراین، این امر تقصیر هیچ فردی به جز خود او نیست.
فردی که هیچ کار انجام نمیدهد: شما نمیدانید چه چیزی اتفاق میافتد زیرا فردی که هیچ کار انجام نمیدهد هیچ چیز- هیچ بازخورد، عبارت کلامی و یا غیرکلامی- به شما نمیگوید.
فردی که همیشه نه میگوید: این فرد میگوید: “پایان روز سپید، سیاه است” و “من منفینگر نیستم بلکه واقعگرا هستم”. فردی که همیشه نه میگوید در حالی که ماتمزده و دلسردکننده است، دیگران را مأیوس میکند.
فرد نالان: این افراد در مصیبتهای خود غرق هستند و دائماً ناله و زاری میکنند و با تعمیمهایشان که هیچ چیز درست نیست، همه چیز اشتباه است و این که همیشه اوضاع به آن صورت خواهد بود مگر این که کاری انجام دهید، دیگران را نیز غرق میکنند.
در برخورد با این رفتارهای نامطلوب:
درک کنید که افراد به صورت متفاوتی نسبت به انواع رفتارها واکنش نشان میدهند: فردی که از نظر شما بسیار آزاردهنده است ممکن است به نظر فرد دیگری کاملاً قابل قبول باشد.
بر شناخت این الگوها تسلط یابید: هر یک از این گونهها پاسخ متفاوتی را ایجاب میکنند. درباره افراد پیرامون خود فکر کنید. آیا فردی در محیط کار یا منزل شما با یکی از این تعریفها متناسب است؟
نقشی را که بازی میکنید شناسایی کنید: همه ما میتوانیم در مواقعی بدقلق باشیم. درک این رفتارها در خودتان به موفقیت شما نسبت به دیگران کمک خواهد کرد.
در مواجهه با افراد بدقلق موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
بمانید و هیچ کاری نکنید: هیچ کاری نکردن لزوماً به معنای انفعال کامل نیست بلکه ممکن است تحمل و اعتراض به افراد دیگری باشد که هیچ کاری انجام نمیدهند. کاری انجام ندادن خطرناک است زیرا درماندگی نسبت به افراد بدقلق ترویج داده شده و با گذشت زمان بدتر میشود.
با ترک صحنه منظور خود را برسانید: گاهی اوقات رفتن، بهترین انتخاب است. همه شرایط قابل حل نیستند و برخی شرایط ارزش حل کردن و بر طرف شدن را ندارند. با ترک صحنه منظور خود را رساندن، هنگامی که ادامه برخورد با فرد مورد نظر فایدهای ندارد، معنا و مفهوم مییابد. اگر شرایط رو به وخامت گذاشت، اگر هر چیز که شما گفتید و یا انجام دادید اوضاع را بدتر کرد، اگر متوجه شدید که در حال از دست دادن کنترل خود هستید، به یاد داشته باشید که احتیاط را باید بر شجاعت مقدم بدانید. سپس بروید، همان طور که روزولت گفت: “هیچ کس بدون اجازه شما نمیتواند شما را وادار کند که احساس حقارت کنید.” قبل از این که بروید، ممکن است بخواهید دو انتخاب دیگر را هم ملاحظه کنید.
نگرش خود را تغییر دهید: حتی اگر فرد بدقلق به رفتار بهانهجویانهاش ادامه داد، شما میتوانید یاد بگیرید که انسان متفاوتی باشید، به صورت متفاوتی به آن فرد گوش دهید و نسبت به او احساس متفاوتی داشته باشید. شما با تغییراتی در نگرش خود میتوانید از عکسالعملها نسبت به افراد مشکلزا رهایی یابید.
رفتارتان را تغییر دهید: هنگامی که روش برخوردتان با افراد بدقلق را تغییر میدهید، آنها مجبور میشوند شیوههای جدیدی برای برخورد با شما یاد بگیرند.